УСПЕХЪТ НЕ Е ВЪПРОС НА КЪСМЕТ , А Е ВЪПРОС НА ИЗБОР!

Блог

Baner_s_text

Финансова Грамотност = Финансова Свобода

Човечеството има нужда  от две неща в наши дни: едното е богатите да научат как живеят бедните; a другото – бедните да научат как работят богатите.

Джон Фостър

Една от емблематичните истории за бизнес е тази за директор на средна възраст, който трудно покривал разходите си, затова решил да поиска съвет от финансов специалист.

Уговорил си среща с многоуважаван  финансов съветник, чийто офис бил на булевард Витоша.

Директорът влязъл в изискано обзаведената приемна, но вместо секретар, насреща му две врати. На едната пишело“СЛУЖИТЕЛ“, а на другата „Човек със свободна професия“.

Влязъл той през вратата с надпис “СЛУЖИТЕЛ“ и насреща му пак две врати: на едната  пишело „Изкарва по-малко от 10 000 лева  на година“, а на другата „Изкарва повече от 10 000 лева  на година“.    Той изработвал по-малко от 10 000 лева, затова отворил съответната врата и отново се изправил срещу 2 врати. С надписи вляво : “Спестявате повече от 1000 лева  на година“, а на другата вдясно – „Спестявате по-малко от 1000 лева  на година“. Спестяванията на директора били по-малко от 1000 лева , затова минал през дясната врата и отново се озовал на булевард Витоша . Там  от където бил влязъл!

Същите врати водят до същите резултати.

До болка е ясно, че този директор няма да излезе от рутината, докато съзнателно не избере да  отваря други врати. Поуката от тази ситуация е , че повечето хора са като директора- избират да отварят в живота си тези врати, които в крайна сметка ги отвеждат точно на мястото, откъдето са тръгнали. Единственият начин да постигнеш различни резултати е изборът да отвориш други врати.

Един от учителите ми казваше нещо подобно-  Ако продължаваш да правиш това, което винаги си правил, ще продължаваш да полувачаваш това, което винаги си получавал.

Принадлежиш към 95-те… или можеби към 5-те процента?

Точно като директора от разказа, повечето хора са принудени да следват един предопределен път, защото са заклещени в порочен кръг от финансови разочарования. Точно като директора, 95% от работещите в България  са служители, печелят по-малко от 10 000 лева  на година и спестяват около 1000 лева на година . На пръв поглед цифрата изглежда внушителна, но истината е, че 95% от хората в България , а и в целият  свят не живеят, а просто преживяват. Ето какво е и финансовото състояние на средния българин – 100 българи на 65 годишна възраст.

-54 живеят в бедност и зависими от деца или други, 36 починали, 4 финансово независими, 1 състоятелен.

А ти къде си? Не отваряш ли вратите, които водят към 95%? Или може би отваряш вратите, които ще те отведат до финансова независимост или дори до благосъстояние, подобно на 5-те процента?

Иска ми се да вярвам, че повечето хора, се стремят към по-добър живот за себе си и за семействата си, вместо да  продължат да работят на 65 години, за да свържат някак си двата края. Иска ми се да вярвам, че ако повече хора, можеха да осъзнаят предимството на това да правиш благосъстояние и да живееш, вместо да си беден и да живуркаш, тогава много повече биха избрали да отварят други врати в живота си.

ПРЕДСТАВИ СИ ЗА МИГ..

Представи си за миг, че парите и времето не са проблем в твоя живот.

Представи си, че водиш децата на училище всяка сутрин и никога не ти сe налага да  изпуснеш изяви на детето си, защото трябва да работиш или не можеш да излезнеш от работа.

Представи си , че отиваш на почивка когато искаш, а не когато каже шефът.

Представи си , че плащаш всички лизинги, кредитни карти и ипотеки всеки месец без закъснение.

Представи си , че си един от тези 5%, които са финансово свободни и правиш каквото ти харесва.

Ако предположим, че ти се открива възможност да станеш един от тези 5%, би ли се възползвал от това предимство?

Точно както “маймунките“, които копират това, което правят повечето “маймуни“ от тяхното малко общество, така и ние хората в продължение на целия си живот копираме. Копираме сутрешното миене на зъби, ходенето на училище, ходенето на работа. Когато се учим да шофираме ние се стремим да изкопираме модела на шофиране на инструктора, за да можем да се придвижваме безаварийно по улиците. Има много примери от живота, които ясно показват, че ние хората копираме. Това, което повечето хора не осъзнават е, че копират грешен модел и отварят познати врати, водещи до фиксирани заплати и работа, която води до безизходица и финансова зависимост. Най-използваната система, която повечето хора  копират е замислена да създава  временен доход, а не истинско благосъстояние, защото се основава на линейното нарастване, при което разменяме времето си за пари.

За да  бъдем финансово стабилни . Трябва да сме финансово грамотни!
КАКВО ЗНАЧИ ЛИНЕЕН ДОХОД И ПАСИВЕН  ДОХОД ?
КОИ СА  ЧЕТИРИТЕ  ЗАКОННИ  НАЧИНА  ЗА СЕ ИЗКАРВАТ ПАРИ ?

 

Capture(1) (1)

 

Финансовите доходи се делят на два вида – линеен и пасивен  .

Линеен доход  95% от хората – в света работят за пари  или( продават времето си за пари)

 Първи законен начин да се изкарват пари  :   Н- наемен работник

В този сектор попадат 95% от хората и това са т.нар. наемни работници. При тях е характерно, че заплата ще има дотогава, докато ходят на работа. Спрат ли да ходят на работа спира и заплатата, съответно и притока на финанси.

Втори начин:   С- Собственик на дребен бизнес

В този сектор попадат предприемачите. Всеки, който е по-инициативен и е събрал малко пари решава да работи за себе си и започва собствен бизнес – отваря магазин, фризьорски салон, автосервиз и т.н. Нещата тук, обаче, са идентични с предходната група – приходи има докато се работи. Спре ли предприемача да работи, защото е решил да отиде 1 седмица на почивка със семейството си, спират и приходите на финанси. В повечето случаи за да изкарат повече пари предприемачите прибягват до крайността да работят до късно, да работят Събота и Неделя и с отсъствието си от вкъщи те лишават семейството си от баща/майка, съпруг/съпруга.

Линейният доход е известен с прякора КАПАНЪТ „ВРЕМЕ ЗА ПАРИ”

 

 Пасивен доход – 5% от хората  (парите  и времето   работят за тях)

При пасивният доход е характерно, че дори и да отидем на почивка със семейството , дори за месец. Банковата ни сметка ще продължава да расте.

              Трети  начин   И- Инвеститори –

Ако теоретично предположим, че разполагаме с 10 милиона лева и ги инвестираме в недвижими имоти на ключови места в България т.е. закупим апартаменти в София, Пловдив, Варна, Златни Пясъци, Банско и т.н.  и ги отдадем под наем. В края на месеца ще ни чака наема, независимо колко сме работили този месец.

              Четвърти начин   БС – Бизнес системи

Това са т.нар. франчайзинги. Ако предположим, че успеем да закупим правата на McDonalds                                 (които са на стойност 1 млн. лева) и построим заведение за бързо хранене, то печалбата отново ни чака в края на всеки месец, защото дори да сме били на море с децата от  Юли до Септември нашият McDonalds няма да затвори врати .

Нека сега се върнем отново на линейния доход и да го разгледаме с няколко примера.

Познавате ли известни лекари или адвокати, които изкарват достатъчно пари, но въпреки това се чувстват като хванати в капан? Дали те създават истинско благосъстояние? Отговорът е „Не“.

Ето защо. Макар,че високоплатените специалисти  разполагат с пари, за да купуват и правят каквото поискат , много от тях нямат време, защото са задължени да работят всеки ден.

В действителност те трябва да работят, за да създават доход, който им позволява да поддържат начина си на живот. Хората, за които работата е капан – без значение  дали изкарват малко или много, са жертва на създаването на доход. Те не създават истинско благосъстояние.

При създаването на доход разменяш времето си за пари, което означава, че не получаваш никакви пари, докато ти самият не си свършиш работата. Дали ще е продавач в магазин или хирург  при създаването на доход една единица време се разменя за една единица пари, 10 часа работа се равняват на 10 заплатени часа.  Създаването на доход е като постоянна въртележка. Затова се и нарича  по този начин създаването на доход „капанът –време за пари“

 

РОБИ НА ВРЕМЕННИЯ ТРУД.

Майсторът и човекът с престижната професия

Майстор

Майсторът- бояджия се казва Димитър  и притежава малък бизнес за ремонт и довършителни работи.

Работи през цялата седмица и през почивните дни, дори и на празници – поставя латекс, лепи тапети, поставя фаянс и теракот. Когато изготвя оферта за клиент Димитър предвижда цена -30лв на час. Но, след като приспадне времето за пътуване, разходи, материали, данъци и други пера цифрата най-вероятно приближава до 20 лв. Ако Димитър е зает при добър късмет 6 дни в седмицата, работи по 10 часа на ден- ето резултатите от неговия труд за 1 година :

20 лева на час

60 часа на седмица- 1200 лева на седмица

50 седмици за една година – 60 000 лева на година

60 000 лева е сума, която не е за пренебрегване  и много хора биха били доволни, ако можеха да печелят годишно тази сума.

Но, за Димитър  това е най-големият доход, който той може да изкара при  добра заетост, без да е боледувал и без да е спирал да работи. Но, каква е цената , която Димитър плаща за печелившата си година:

Само 1 ден от седмицата е със своето семейство.

Не може да изкара по-голяма сума от тези 60 000 лева годишно.

Почти не излиза в отпуск.  На Димитър му плащат само веднъж и след приключване на обекта той трябва да търси отново друга работа и попада в капанът -„време за пари“

 

ХОРАТА С ПРЕСТИЖНИ ПРОФЕСИИ: НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ВИСОКО ПЛАТЕНИ МАЙСТОРИ!

А сега да разгледаме и  трудът на доктор Георгиев, който има частен кабинет и нает персонал.

 

доктор

Въпреки, че му помагат 4 дипломирани медицински лица, д-р Георгиев трябва лично да преглежда пациентите и да работи на пълен график. И така той работи по 8 часа на ден, 6 дни от седмицата, грижейки се за пациентите си, други 2 часа на ден подготвя документацията си, и две недели от месеца дава консултации в провинцията и пътува.

Единственият начин, чрез който д-р Георгиев може да увеличи доходите си е като увеличи часовете за работа. Но, това е невъзможно, защото той вече работи по 10 ч всеки ден, прибира се уморен и изтощен в къщи и не може да увеличи работния си график.

ЖЕРТВА НА РАБОТАТА  СИ

         Теоретично д-р Георгиев изкарва много пари. Но в замяна се е превърнал в жертва на работата си.     Той е уморен, изнервен и под стрес, но не знае как да промени ситуацията и да се освободи от капанът “време за пари“.

Това е проблемът на доходът, основан на линейно нарастване – ако ти самият не работиш, няма от кого да очакваш да ти свърши работата. Ако работата не е свършена, не ти се плаща. Единственият начин да ти се плаща е да продължиш да работиш. И какво се случва , ако се разболееш и не можеш да продължиш да работиш? Или просто си поредният уволнен или съкратен ?

Така че приятелю , надяваме се с тази макар и не толкова изчерпателна  , но ценна и поучителна статия.  Да се замислиш върху тези неща! Естествено не е достатъчно само да си финансово грамотен . Прочитайки например една или няколко книги. Трябва да имаш нужните умения , знания , инструменти , “готов проект / система“ , който да следваш. И не на последно място , добър треньор , наставник или учител .

Ако искаш да научиш каква е формулата за успеха и как да я използваш в твоят живот !
Започни още СЕГА >>>> Кандидатствай от тук 
  1.  

    |